Van uitstel komt duurkoop!

Door Reinman op woensdag 29 juli 2009 14:59 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: -, Views: 2.406

Disclaimer:
Dit is een persoonlijk blog. Reinman, Reinman Rules! vertegenwoordigen geen opinie van tweakers.net, vnu of andere aangelegenheden.
(*)

Als student heb je het niet super breed. Vooral omdat er ook nog genoeg goud geel gerstenat gekocht moet worden ;). Het probleem word wanneer je in de markt bent voor een nieuwe luxer stuk elektronica. Heb ik daar wel geld voor? Als ik dit koop ben ik deze maand blut? Hoe lang moet ik sparen om het te kopen? Ziet er uit als bekende vragen voor velen :9 .

Zo ook het volgende. Ik was in de markt voor een KVM-switch met 2x USB en een hardware switch knop(voor me netbook aan me randapps te hangen). Ik rond kijken, ja hoor voor 18 euro had je er een met een mooie knop, mooi zwart, kon je ook mooi weg werken. Namelijk de Iogear 2-Port USB KVM Switch 2. Deze heeft de knop op een lange draad zitten.

Iogear

Maar ja twijfel twijfel twijfel. Prijs word in eens 32 bij die shop. Naam van de shop ben ik in dezen vergeten. Oke, dat is vervelend. Opzoek naar een shop die hem ook heeft voor een nette prijs: Salland.eu. Toch zeker niet de minste shop. Daar zelfde KVM-switch 19 euro, levertijd 1-5 werkdagen. Niet meer twijfelen bestellen!!!!!!


klok


Na een maand was ie er nog steeds niet :| . De helpdesk emailde dat ik maar moest emailen naar de technische dienst. Het spreekwoord, hoe sneller de helpdesk, hoe sneller ze je niet kunnen helpen ging door mij heen. Dat toch maar doen dan en dus ging Ik met mijn eisen(2x usb, hardware knop, max 25 euro) naar de technische dienst. Warempel, ze hadden een die aan mijn eisen voldeed voor 23 euro _/-\o_ . Ik ben nu dus een trotse eigenaar van een trendnet TK-207.

trendnet tk 207
Helaas is ie blauw wat nog al vloekt bij al mijn zwart/zilver en is ie niet zo makkelijk qua kabels als die andere. |:(

Omdat de bestelling toch zo lang duurde, kon er nog wat bij gedrukt worden. Een intel gbit nic. Dus 1-5 lever dagen lekker snel :D. Nee ik kreeg een paar dagen later een mailtje dat ik tot aan het eind van de maand zou moeten wachten voor ie er was :|. Dat was nog 3 week verder op :|. Fijn weer een niet leverbaar product?


klok


Maar had ik voor de verandering net mazzel blijkbaar en het hele pakket kwam hier afgelopen week aan yay. Hij was dus eerder dan aangegeven. 8-)

Daarnaast zat ik al een tijdje te kijken naar een nieuwe 20/22" monitor, met DVI. Ik had voor 108 euro een Acer gezien, sja ik weet dat je sowieso met TN geen super beeld gaat krijgen, maar dat maakt mij niet zo veel uit. Helaas te lang gewacht en is niet meer te krijgen. Daarnaast was ie ook nog zilver.
Toen zag ik bij 4launch een 22" philips. Met dvi en zwart. Voor 125 euro. Dat is niet duur, maar ja, dat zou ik deze maand blut zijn. Een week later, nu, kost hij dus 152 euro.

conclusie:
Wachten is duurder, dan snel kopen blijkt maar weer. Ik ga dus nog lekker wachten op de volgende aanbieding van een monitor en dan niet twijfelen. Of toch wel? Ik twijfel :Y) .


(*) WTF moet je met een disclaimer? Nou het verhaal gaat zo. Als tweakers.net crew moet ik op mijn mening passen als je praat over webshops. Voor je het weet klagen ze je aan. Univendi heeft hiermee al gedreigd richting mijn BBG maatje Ed_L.

I want you!: To write a 5 star review.

Door Reinman op donderdag 23 juli 2009 17:41 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 8.683

Hallo en welkom!
iwantyou

Wanneer is een review slecht?
Heel simpel, tweakers.net laat mensen sterren toe kennen aan een review. Het aantal sterren hebben volgens tweakers de volgende betekenis.

1 Ster: Zeer slordige en onvolledige review met gebrekkige onderbouwing.
2 Sterren: Matige review met onvolledige beargumentatie.
3 Sterren: Korte en bondige review met degelijke beargumentatie en een nette layout
4 Sterren: Goed verzorgde review, goede onderbouwing en uitgebreid omschreven ervaringen
5 Sterren: De krenten in de pap. Bijzonder uitgebreide reviews van zeer hoog niveau.

Wat willen we dus niet meer zien? 1 en 2 ster reviews!
yesno

Benodigdheden voor een review.
1) product(duh!)
2) Google(is je vriend
3) Spellingscontrole
4) Deze handleiding

Hoe begin ik met schrijven?
Eigenlijk begin je niet met schrijven, maar begin je met de waardeoordeel toe te kennen aan de verschillende punten. Deze worden door tweakers.net opgegeven en kan je verschillende gradaties geven. Bedenk dus van te voren al waarom jouw product deze score verdient. Deze score gaat als basis dienen voor de structuur van de review.

Heb je alles een score gegeven, is het tijd om hem al te plaatsen. Nu heb je een simpele review gemaakt. Hier kan geen commentaar of sterren voor gegeven worden. Om er nu een goeie review van te maken druk men op de daar voor bestemde knop rechts. Nu kan je een normale review gaan schrijven. Vergeet niet het vinkje(Previewmodus) boven aan de pagina aan te zetten, zodat je rustig kan door werken aan je review. Hij is dan niet zichtbaar voor het publiek en kan je later verder werken mocht je het niet in een sessie af krijgen. Het hoeft dus niet afgeraffeld te worden. Je kan er dan zo lang over doen als jij denkt dat goed is.

Kopjes:
Hier begint de vorm van je review. Het frame waar je de review in gaat bouwen. Zoals ik al in het paragraaf hier boven aangaf. De kopjes worden gevormd door de onderdelen waar je een waarde oordeel aan gegeven hebt. Dus algemene beoordeling, etc. Al deze kopjes neem je over en maak je bold. Dat is het knopje b of de tag b tussen [] te zetten en te eindigen met /b tussen de []. Bij deze overgenomen kopjes voeg men een inleiding en een conclusie. Dit is makkelijk voor mensen die de review skimmen om te zien of hij interessant is. Onderschat een goed onderbouwde inleiding met waarom je het product gekozen hebt niet! Je inleiding is je uithangbord.

In het geval van een processor review, wat ik als voorbeeld gebruik, komt dat er zo uit te zien, met daarbij wat er ongeveer zal in komen.

Inleiding
Ik heb gekozen voor dit product omdat:
Algemene beoordeling
Als ik alles mee nemen vind ik het totale product zo goed omdat
Prestaties
Ik heb deze benchmark gedraaid
Featureset
Hij ondersteund de volgende dingen.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Hij is niet/wel vast gelopen
Overklokbaarheid
Ik heb hem wel/niet overgeklokt
Warmteproductie
Idle en load is.
Prijs
duur? Relatief duur?
Conclusie
Ik vind dit er van

Dit is mijn structuur, die ik ga vullen met mijn review. Er staat al kort bij wat er ongeveer onder moet komen te staan als hint voor het volgende onderdeel.

Wat vertel ik over het product?
Sommige producten lenen zich erg makkelijk voor een review. Neem een processor, daar kan je heel wat over vertellen. Je kan benchmarken om te kijken hoe snel hij is. Meten hoe warm hij word. Bij een monitor is het een stuk lastiger. Wat ga ik vertellen over een monitor? Bij dat soort producten is het vooral jouw persoonlijke oordeel. Wat maakt het product in jouw ogen goed of slecht en waarom. Een goed idee om te kijken bij anderen. Zoek naar een 5 sterren review van een soort gelijk product. Daar kan je in vinden wat zij allemaal verteld hebben over het product en die kennis kan je gebruiken in je eigen review. Bedenk dat vergelijkingen met andere producten in de zelfde cathogorie zeer wenselijk zijn. Eveneens foto's. Zeker bij producten waar je niets kan testen, doen vooral foto's het goed.


Foto's
Ik kan maar 4 fotos er onder zetten, help?!
Heb je genoeg karma, dan kan je bij tweakers een fotogalerij kopen met je karma. Hier kan je netjes de foto's uploaden en gebruiken. Heb je dat niet, dan kan je ook gratis terecht bij Flckr. Hier kan je ook netjes je foto's parkeren. Bedenk dat deze niet breder dan 500 pixels worden. Anders ontbreken er stukken. Je kan foto's in de text plaatsen door gebruik te maken van de img tag. Img tussen [] en afsluiten met en img tag met een /. Hier tussen zet je de URL van de foto. Zet hier onder nog foto x: laat dit en dit zien.


Benchmarks:

Elke tweaker is gek op benchmarks, zelfs die tweaker die zegt dat niet te zijn, is dat stiekem toch! Benchmark dus naar hartenlust een eind weg. Alleen waar vind ik benchmarks? Welke benchmarks zijn nuttig? Ik zal hier een heel aantal benchmarks neer zetten en een beetje uitleggen wat ze doen.

3DMark:
http://www.futuremark.com/benchmarks/
3Dmark is een de bekendste grafische benchmarks en komt in veel smaken, van de oude 2001 die gebruikt word omdat ie processoronafhankelijk zou zijn tot de nieuwste Vantage welke de DX10 API ondersteund. De meest gebruikte is 2006. Let wel dat deze erg afhankelijk is van een schoon systeem en van een snelle processor. Let wel dat het betaalde versies zijn. 2005/2006 kan je niets aan de instellingen veranderen in de demo en Vantage kan je maar 1x draaien.

Super Pi:
http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=36
Pi berekenen achter de komma, dat is wat super pi doet. Alleen leent een intel core zich hier beter voor dan een AMD. Je moet er dus ook niet te veel waarde hechten aan deze benchmark. Wel leuk als je zelfde serie test of een overclock. Ook zeer afhankelijk van het geheugen en kan daar dus ook voor gebruikt worden.

Orthos

http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm
Niet echt een benchmark, maar een stresser. Deze strest je Processor zodat je kan meten wat de 100% stress temperatuur is.

Blender
http://www.google.nl/url?...2J1RFeChyZiDv3bXMk6lApfuw
Het laden van de standaard mee geleverde render is zwaar voor de processor en het geheugen. Een goeie benchmark voor beide dus. Je zult zelf moeten timen hoe lang het duurt.

Sysmark
http://www.bapco.com/
Zoals de naam laat door schemeren bencht sysmark het hele systeem. Alle onderdelen worden dus getest. Helaas niet gratis.

Sissoft Sandra
http://www.sisoftware.net...ation=downandbuy&langx=en
Is een heel erg uitgebreide suite aan tests. Geheugen, hardeschijf en de processor kunnen hier met verschillende tests worden gebencht en ook direct vergeleken worden met andere bekende processors.

HDtach
http://www.simplisoftware.../index.php?request=HdTach
Een hardeschijf benchprogramma.

HDTune
http://www.google.nl/url?...ktsaoCZM3AiFA74GNBRdVnEGg
Een hardeschijf benchprogramma.

Atto
http://www.techpowerup.co...Disk_Benchmark_v2.34.html
Een hardeschijf benchprogramma.

Cinebench

http://www.techpowerup.com/downloads/697/Cinebench_v10.html
Een rendering benchmark. Strest de processor en het geheugen.

POVray

http://www.povray.org/
Ray traycing test. Strest processor en geheugen.

Unigine Tropics Demo
http://www.techpowerup.co...ne_Tropics_Demo_v1.1.html
Videokaart benchmark. Deze test dx9, 10 en 10.1! Veel instellingen mogelijk.

Devil May Cry 4

http://www.techpowerup.co..._May_Cry_4_Benchmark.html
Deze game benchmark komt van de console en is niet heel erg zwaar. Wel veel test mogelijk.

Call of Juarez DX10

http://www.techpowerup.co...uarez_DX10_Benchmark.html
Inmiddels is de opvolger al uit, maar daarom is deze benchmark nog steeds wel een redelijk pittige benchmark.

HAWX
http://www.gameborder.com...Clancy%B4s%20HAWX%20Demo/
Game die goed gebruikt maakt van DX10.1 en zeker zwaar te noemen is.

Far Cry 2
http://download.cnet.com/...3000-7441_4-10267976.html
Een sandbox game die er erg goed uit zien en veel van je hardware vraagt.

World In Conflict
http://www.bigdownload.co...c/world-in-conflict-demo/
Strategie game welke zwaar op je processor leunt.

Voor mijn product staan er geen benchmarks tussen, wat nu?
Heel simpel, je zult je product moeten beoordelen met je eigen inschattingsvermogen. Of google gebruiken en er een vinden. Wat vind je goed of slecht aan het product? Waarom vind je dat? Hoe zit dat bij vergelijkbare producten? Waarom heb je die niet genomen? Zitten er bijzondere of eigenaardige dingen aan of op. Probeer dus te vertellen wat jouw bevindingen aan het product zijn. Daar van zijn de kopjes weer het leidraad wat er ongeveer verteld moet worden. Juist een persoonlijke mening geven is heel belangrijk. Omdat je juist geen professionele reviewer bent, maar iemand van het volk! Dat geeft een heel ander beeld van een product. Behoed je alleen voor consumer bias ook wel cognitieve dissonantie genoemd. Wat inhoud: Omdat je het product gekocht hebt, moet het wel goed zijn en daarom heb ik het product gekocht. Blijf dus objectief. Maar bevalt iets je super van dat product, dan hoef je dat natuurlijk niet onder stoelen of banken te stoppen.

Informatie:
Het doel van de review is de lezer te informeren over een product. Hier bij hoort ook het opdreunen van de specs van de fabrikant(onder featureset vaak) en wat jij hier van vind(wat vind jij belangrijk aan de specs, wat van de specs heb jij dit product op uitgezocht, aan de hand van welke specs heb jij dit product gekozen?). Ook google kan veel helpen met het zoeken naar al bestaande reviews van grote sites. Deze kan je gebruiken als spiegel voor je eigen review. Ook geven deze vaak informatie wat jouw weer op ideeën kan brengen om te laten zien aan de lezer.

Spellingscontrole:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3291
Firefox bied een spellingcontrole plugin. Deze lost al een heleboel ergernis aan slechte spelling op. Gebruik ook interpunctie(je weet wel punten, komma's etc). Een aantal spelfouten hebben is niet erg. Zolang het niet de spuigaten uitloopt. Je kan het ook eerst typen in Word/Openoffice en dan copy pasten.

Commentaar:
Hoe ga je om met commentaar? Heel simpel. Kijk wat je er mee kan en leg uit waarom je bepaalde dingen zo hebt gedaan.


Reinman, ik wil ook helpen met mensen betere reviews te laten schrijven, wat moet ik doen?
Niet deze link posten onder hun review. Deze DMen of op hun tweakers galerij neer zetten(als je op hun naam klikt enzo). Het niet hebben over de inhoud van de review, maar de vorm is offtopic en dan krijg je dus een 0.

Reinman ik heb geen zin om een 5 sterren review te schrijven of überhaupt om meer dan 3 regels te typen.
Typ dan niets en laat het een simpele review! Dus alleen de scores. Zo heb je toch een soort van review gemaakt, maar niemand blij gemaakt met een niet-bestaande review.


Einde met een persoonlijke noot.

Zoals je ziet aan de comments is ook mijn blog niet perfect. Ik ben lichtelijk dyslectisch(je vraagt je af waarom ze zon woord geven aan mensen die moeite hebben met schrijven :p). Heb je dyslexie, laat dat je vooral niet tegenhouden om een review te schrijven! Voor de mensen met de comments, ik zal de verbeteringen doorvoeren.


Disclaimer:
Reinman, Reinman Rules! zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het lezen van deze blog of het ondernemen van actie tegen slechte blogs. Voor vragen of opmerkingen laat een bericht achter.

Kleine computer ergenissen

Door Reinman op vrijdag 5 juni 2009 14:17 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.617

Iedereen die met computers werkt kent het wel, de kleine ergernissen die het op levert. Ze hebben daar een mooie afkorting voor gemaakt: TRA. TRA staat voor Technology Related Anger. Klinkt je dat bekend in de oren? Zeker wij tweakers, die ons omringen met het liefst zo veel mogelijk elektronica, zullen daar wel last van hebben. Ik vermoed dat de meeste tweakers hier door ook een rijke vocabulair aan scheldwoorden hebben opgebouwd. Daarom ben ik maar ff een lijst gaan maken met de kleine dingen die mij op dit moment irriteren. Nu zullen er vast genoeg mensen reageren met oplossing, be my guest, maar ben vast te lui, te druk om er echt hard achteraan te gaan(en stiekem hoop ik dat de problemen zich zelf oplossen).
http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mba/lowres/mban1877l.jpg

Server:
Ondanks dat de homeserver nu al geruime tijd tevreden loopt te snorren heeft hij een rare eigenschap. Namelijk het hele netwerk plat DOSen(Denail of service). Ik kan het niet recreëren. Mijn eerste gedachte was dat het de FTP server was, maar met een andere geïnstalleerd deed ie het ook. Zou het Utorrent kunnen zijn? Maybe: Ik geef zelf het crappy Asus moederbord de schuld(dat lucht op). Al moet ik zeggen dat ie het minder doet. Misschien maar een netwerklogger installeren.

Workstation:
Omdat 30GB niet genoeg was voor Vista en ik de andere installment er van niet echt meer opstarte omdat ik nu alle msn/surf/prog op me netbook doe, leek het me handig om weer gewoon een te draaien voor al het gamen en andere zware taken. Zo gezegd zo gedaan, zou je denken? Hell nee! Raid array op nieuw aan maken, nieuwe waarden instellen, Vista opnieuw installeren. So far so good, alles draaide weer als een tiet. Ummm keihard nee. Ik was hier voor ook bezig met het benchmarken van HAWX. Die draait me nu toch een partij waardeloos. Min frames zowel bij DX10 als 10.1 20fps. Waarom ik weet het niet. Ik geef cat 9.5 maar de schuld. Hopelijk gat het bij 9.6 goed. Battlestations Pacific draait super.

Netbook:
Mijn netbook heeft een raar probleem, het is softwarematig, maar ik kan het ook niet voor elkaar krijgen om het probleem te recreëren. Het scherm word in eens wit/blauw/zwart.Zo maar uiIt het niets, *poink*, weg beeld. Dus dan druk ik op slaap stand en dan weer op aan en dan doet het beeld het gewoon. Joost mag het weten waarom. GMA 950 drivers to blame?
Windows 7 geïnstalleerd, alle drivers werkten behalve..... die rottige 3DSP Bluetooth en wireless kaart. Serieus, waardeloos rot ding. Waardeloos chinees rot bedrijf met je rot drivers die niet onder linux werken, niet onder windows 7 werken(Case of CTCRA?= Chinees Technology Company Related Anger). Heb nog nieuwere drivers gedownload, maar nog niet geprobeerd. Misschien werken die wel. De snelheid van Win7 viel me echt reuze mee. Dat zonder hem nog te tweaken.

HAWX performance
Zoals ik al aangaf bij de workstation, echt de performance is waar-de-loos . DX10 en 10.1 lopen nu gewoon gelijk, de average zit gewoon aan de hoge average van een bottlenek(120FPS), maar de min die hakt en stoot met 20fps over het scherm. Serieus, hoe kan ik nu een goeie vergelijking maken, als de software me nu in de steek laat. Ligt het aan dat ik van 9.3 naar 9.5 ging? Ik denk het. Is het Vista wat nu in eens slecht loopt omdat ik iets nog niet ingesteld heb? Mogelijk. We wachten wel op 9.6+vakantie om weer op nieuw te gaan benchen.

KM-Switch
Niet echt rechtstreeks TRA, maar meer algemeen. Nu ik eenzuinige netbook voor surf/msn/insert lichte taak heb, hoeft mijn 100 watt idlende workstation natuurlijk niet meer zo veel aan. Alleen met een touchpad en klein scherm werkt het wat langzamer(=bron van ergernis). Oplossing, knoop je tobo/muis/scherm aan je netbook(wauw, amazing, Is het niet geweldig, mike?). Maarja, ga niet elke keer de stekkers uit de ene pc halen en hem dan in de andere drukken en vice versa(=ergernis). Enter de KM-Switch, of eigenlijk de lack of. Ze bestaan, maar verkrijgen is heel wat anders. Dus maar op zoek naar een USB KVM switch. Die zijn er wel, redelijk prijzig, maar ze zijn er. Helaas allemaal met software met mouse/key gestures. Jah fijn nog meer software, daar zitten we op te wachten zeg.
Gelukkig vond ik er een bij een webshop. 20 euro, 2 usb devices, met een knop. Al met al: nice, precies wat ik wil. Helaas ben ik altijd een twijfelaar en misschien raad je het al, prijs ging om hoog. Van 20 voor 32. Ouch, dat doet pijn. Zo veel geld wil ik er nu ook weer niet voor neer leggen, voor een taak wat toch redelijk triviaal zou moeten zijn. De zoektocht bij andere shops leverde op dat het of duur werd, dan wel qua prijs dan wel qua verzend kosten of dat ik moest wachten tot ik een ons zou wegen. Toch maar gekozen voor het laatste en deze besteld bij Salland. Ook een netbook tasje er bij gedaan(serieus ik loop met een normale notebook (rug)tas en haal er zon klein laptopje uit, ik voel me dan zo suf). Meer hier over in de toekomst.


Happy yelling at electronics!

Waarom heb ik Asus gekocht?!

Door Reinman op maandag 30 maart 2009 14:45 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 6.195

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
Albert Einstein


Als Albert gelijk heeft maakt mij dan tot de mensen die gek zijn?

http://tweakers.net/ext/f/IR9uuNDawYGskYMk9Adt3yv4/full.jpg

Asus support page, Europe mirror, klik download, klik motherboards, klik series, klik mobo, klik driver. En tussen al die stappen mag je dus dat schermpje plaatsen waar je ongeveer over nieuw mag beginnen. Ja ik ben dus aardig gek, ik heb wel 30x het nu geprobeerd zo niet meer.

Daarom heb ik een hekel aan Asus. Volgens mij hebben ze de slechtste support site in de hele wereld(*). Dit komt zo geregeld voor. Wat nog frustrerender is. De enige die het vaak wel doet is Taiwan. Niets tegen de mensen daar, maar ze wonen gewoon zo verdomd ver weg. Dat heeft het gevolg dat ik mijn drivers mag downloaden met 10kbs. Nu zou dat geen probleem zijn ware het niet dat de driver packs nog al groot zijn(500MB). Echt serieus, Asus: Koop een goeie Europa mirror!

Ik weet dat iedereen zijn meug heeft, maar ik snap niet dat mensen zeggen, ja ik heb altijd Asus gehad dus het zal goed zijn! Ik heb ervaringen met vele bordjes van vele merken, maar ik moet zeggen dat de slechtste bordjes van Asus zijn. Misschien koop ik de verkeerde, misschien moet ik beter onderzoek doen. Misschien moet Asus gewoon betere borden maken. Ze kunnen het vast wel, maar bij de value borden word natuurlijk zo min mogelijk moeite in gestoken.

Lees hier mijn review over de M3N78-CM: productreview: Asus M3N78-CM review door Reinman

Net zoals de CPU support list op de Asus site. Die is echt verdomd lastig om te vinden als je niet weet waar je moet zoeken.

Nu zit ik weer met de gedachte, waarom heb ik een Asus genomen? Zelfde gedachte na dat ik de review had geschreven. Waarom heb ik niet gewoon een gigabyte genomen welke een lekker werkende site heeft een goeie EU mirror en een veel betere bios. WAAROM?!! WAAROM?!!


(*)Die ik tot nu toe ken. MSI, Asrock, Gigabyte zijn beter.

DX10.1 Adelaars en Friese Netbooks

Door Reinman op vrijdag 27 maart 2009 13:07 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 5.541

Om antwoord te geven op mijzelf: Wat moet je met een blog? Sja, vol schrijven! Krijg je er karma voor? Na een navraag te hebben gedaan bij de karma doctoren, blijkt van wel. Hoe het precies zit wouden ze me niet vertellen om karma-whoring te voorkomen. Alsof ik eigenlijk nog karma nodig heb. Ik heb alles in de karma store gekocht wat mij interessant leek. GoT word een beetje meer als WoW: grinden naar een hogere karma! God-like here i come :P.

Friese Netbooks
http://tweakers.net/ext/f/07KR36nai8a9D799z1S1E3vu/full.jpg
Ik heb een netbook gekocht! Ik doe lekker mee met de hype. Gewoon lekker als er bij. Voor wat surfen, msn en dingen als presentaties(deze blog typen van uit me bed). Daar is zon klein dingetje natuurlijk heel handig voor. Ik wou eigenlijk een duurdere, veel snellere netbook, maar afgezien van de NC20 is er niet zo veel te krijgen(ik vond 12" weer net te groot!). Dus bedacht ik me dat ik ook met veel minder genoeg kon nemen en een hele goedkope nemen. Zolang ie maar wifi, bluetooth en een redelijke batterij heeft, dan voldoet ie voor de basics. Gelukkig had ik wat hulp en DaMarcus(held!) wees mij op een barebone netbook bij friesland computers. Ik had nog nooit van die shop gehoord of dat ze in friesland computers hebben(Sorry, Groninger hier he ;) ). Het zag er wel goed uit, maar omdat ik de shop niet kende heb ik hem niet besteld.
In het lidl krantje stond daar ook een hele goedkope netbook. Van Targa, 10.2", 1GB intern, bluetooth, wireless, 6cells accu. Zo, die voldeed dus helemaal aan mijn nu beperktere eisen.

Netbooks bie de lidl
Ik in alle vroegte naar de lokale Lidl: U raad het al, blauw van de mensen! F*ck.... Nu maar hopen dat ze er allemaal zijn voor de andere aanbiedingen. De desktop, lcd scherm of andere meuk. Daar sloeg de klok half 9 en een dame deed de lidl open. Het leek wel of ze het er gratis weg gaven, want iedereen, inclusief mij dus, rennen om die spullen te bemachtigen. Helaas was ik de 4e in de rij en nam de persoon voor mij de laatste netbook mee........ van de 2 die ze daar hadden. Ik had nog wel een desktop kunnen kopen, maar die had ik niet nodig. Ik ga nooit meer mijn bed uit voor de Lidl.
Dus toen maar die uit friesland. Ik bestellen, betalen en wachten..... 4 dagen later toch maar eens een mail sturen of ze me betaling en alles hebben. Het antwoord was dat de betaling ontvangen was en dat de laptop vrijdag op de bus zou gaan. Dat was dinsdag, dus ik kon er wel mee leven. Vrijdag, niets. Zaterdag, niets. Maandag, niets. Dinsdag, niets en maar weer een mailtje gestuurd. Kreeg het antwoord dat er idd vertraging was, maar dat de laptop vrijdag nu echt op de bus ging en voor het lange wachten de hardeschijf een 160GB 7200rpm versie zou worden in plaats van een 120GB 5400rpm. Kijk, dat is ondanks de slechte communicatie helemaal dus niet zo slechte service. Kan je geen groene kaas en boter brij zeggen en maakt je dat geen "obrjoggchte frieos"(phonetisch en voor de mensen uit het westen, spreek dus wel een echte g uit he ;) ) kan je toch gewoon bij dozen schuiver friesland computers bestellen :).


Rise lord Vader
Zo dit is hem dan, mijn netbookie, die ik lieftallig Vader(die van Star Wars) heb genoemd(Wij hebben een Star Wars themed netwerk). FF de specs op dreunen:

Model: XNi610A(welke XXODD ook gebruikt dus)
10.2" 1024x600
Intel Atom N270
KVR 2GB PC2-6400 SODIMM(Draait door de 945 op 667mhz)
WD 160 GB 7200rpm
WIFI & Bluetooth

Helaas herkent linux mijn wireless/bluetooth kaart niet. Erg jammer gezien de notebook remix van ubuntu erg lekker werkt op zon klein scherm. Er staat nu XP op en dat bevalt maar matig. De knopjes en alles worden er nog al klein van. Misschien volgende keer daar meer over.

http://tweakers.net/ext/f/OIBo9m5S20CN0yQA6aspHj1f/full.jpg
And now for something completely similar.

Tom's Adelaars in een DX10.1 sausje

Zoals ik in mijn vorige post al schreef over DX10.1. Bied de mogelijkheid tot en meer prestatie en betere IQ. Een van de nieuw uit gekomen games is Tomy Clancy's Hawx. Ik heb deze gehaald nadat een tweaker in de review hier op tweakers zei dat hij hem niet leuk vond omdat ie hem te veel Crimson Sky achtig vond. Dat vond ik een mega briljante game. Zo doende hem maar ff gehaald.

Met mijn systeem en de volgende instellingen:
E6600 @ 3,2Ghz (8x400(1600/4))
4GB PC2 6400 800mhz CL5
HD4850 @710/2200
1280x1024
Vista 64bit SP1
Catalyst 9.3

http://tweakers.net/ext/f/abQmbCVZc41I6IXM7QyjNMUT/thumb.jpg

Visueel kon ik zelf niet zo veel zien. Maar de performance winst is zeker daar. Al is hij redelijk beperkt. Het is ook jammer dat HAWX de minimum framerate niet laat zien. Een sterker systeem met een hogere resolutie en veel meer AA zal meer nut er van hebben. Als ik deze (http://www.pcgameshardwar...ortspiel-Simulation/News/) duitse site mag geloven, zit er weinig verschil tussen DX10 en 10.1 qua looks. In dit geval word de D10.1 path vooral gebruikt om performance winst te halen. Zij zeggen van ongeveer 10%. Wat ook ongeveer correspondeert met mijn cijfers.

Verder een leuk feit voor de sceptische mensen onder ons, HAWX is zeker voor uit strevend: http://www.pcgameshardwar...ew-with-15-CPUs/Practice/ . HAWX doet dus ook aan quad cores. Al moet ik zeggen dat HAWX voor een moderne pc eigenlijk geen probleem is.

Marketing bs
Om nu maar de elkaars selling points met elkaar te vergelijken. PhysX vs DX10.1. Ik vergelijk het nu met Mirrors Edge. Een disclaimer aan het begin: Mirrors Edge is niet echt mijn game. Ik houd niet van runny jumpy en in mijn geval, sterf-y en vloek-y games. Mirrors Edge met PhysX ham vraag: Voegt het iets toe? Het antwoord in het kort is ja. Het lange antwoord is ja, maar had het verschil niet met een goeie CPU oplossing ook gekund? IMHO Zeker wel. Het ziet er idd leuker uit, niet spectaculair, maar dat is DX10.1 ook niet. Het grote verschil is denk ik ook de game zelf. Als ik kijk naar de Unigine benchmark, waar er veel planten moeten worden gerenderd en voorzien van AA. Planten zijn heel moeilijk om AA op te krijgen omdat dit allemaal alpha textures zijn. Hier komt DX10.1 dan ook goed te pas om de AA daar correct op uit te voeren. DX10.1 is zou dus zeer geschikt zijn voor games als FC2 en Crysis. Wie weet wat de nieuwe CryEnging 3 gaat brengen.

Wie wint?

In HAWX vs Mirrors Edge, toch physX. Dat voegt echt wat toe. Met DX10 haal je ook goeie performance in HAWX dus is het meer en extra. Is de technieken in die games het voor beide een sell point? Nee.
Als ik beide games een subjectieve cijfer geef dan krijgt Mirrors Edge een 7 omdat ie zo verdomde kort was en niet echt leuk speelde, maar wel enige originaliteit bezit. HAWX een 7,5 omdat ie ook kort is, maar lekker speelt en je veel keuze hebt qua vliegtuigen.