DX10.1 Adelaars en Friese Netbooks

Door Reinman op vrijdag 27 maart 2009 13:07 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 5.516

Om antwoord te geven op mijzelf: Wat moet je met een blog? Sja, vol schrijven! Krijg je er karma voor? Na een navraag te hebben gedaan bij de karma doctoren, blijkt van wel. Hoe het precies zit wouden ze me niet vertellen om karma-whoring te voorkomen. Alsof ik eigenlijk nog karma nodig heb. Ik heb alles in de karma store gekocht wat mij interessant leek. GoT word een beetje meer als WoW: grinden naar een hogere karma! God-like here i come :P.

Friese Netbooks
http://tweakers.net/ext/f/07KR36nai8a9D799z1S1E3vu/full.jpg
Ik heb een netbook gekocht! Ik doe lekker mee met de hype. Gewoon lekker als er bij. Voor wat surfen, msn en dingen als presentaties(deze blog typen van uit me bed). Daar is zon klein dingetje natuurlijk heel handig voor. Ik wou eigenlijk een duurdere, veel snellere netbook, maar afgezien van de NC20 is er niet zo veel te krijgen(ik vond 12" weer net te groot!). Dus bedacht ik me dat ik ook met veel minder genoeg kon nemen en een hele goedkope nemen. Zolang ie maar wifi, bluetooth en een redelijke batterij heeft, dan voldoet ie voor de basics. Gelukkig had ik wat hulp en DaMarcus(held!) wees mij op een barebone netbook bij friesland computers. Ik had nog nooit van die shop gehoord of dat ze in friesland computers hebben(Sorry, Groninger hier he ;) ). Het zag er wel goed uit, maar omdat ik de shop niet kende heb ik hem niet besteld.
In het lidl krantje stond daar ook een hele goedkope netbook. Van Targa, 10.2", 1GB intern, bluetooth, wireless, 6cells accu. Zo, die voldeed dus helemaal aan mijn nu beperktere eisen.

Netbooks bie de lidl
Ik in alle vroegte naar de lokale Lidl: U raad het al, blauw van de mensen! F*ck.... Nu maar hopen dat ze er allemaal zijn voor de andere aanbiedingen. De desktop, lcd scherm of andere meuk. Daar sloeg de klok half 9 en een dame deed de lidl open. Het leek wel of ze het er gratis weg gaven, want iedereen, inclusief mij dus, rennen om die spullen te bemachtigen. Helaas was ik de 4e in de rij en nam de persoon voor mij de laatste netbook mee........ van de 2 die ze daar hadden. Ik had nog wel een desktop kunnen kopen, maar die had ik niet nodig. Ik ga nooit meer mijn bed uit voor de Lidl.
Dus toen maar die uit friesland. Ik bestellen, betalen en wachten..... 4 dagen later toch maar eens een mail sturen of ze me betaling en alles hebben. Het antwoord was dat de betaling ontvangen was en dat de laptop vrijdag op de bus zou gaan. Dat was dinsdag, dus ik kon er wel mee leven. Vrijdag, niets. Zaterdag, niets. Maandag, niets. Dinsdag, niets en maar weer een mailtje gestuurd. Kreeg het antwoord dat er idd vertraging was, maar dat de laptop vrijdag nu echt op de bus ging en voor het lange wachten de hardeschijf een 160GB 7200rpm versie zou worden in plaats van een 120GB 5400rpm. Kijk, dat is ondanks de slechte communicatie helemaal dus niet zo slechte service. Kan je geen groene kaas en boter brij zeggen en maakt je dat geen "obrjoggchte frieos"(phonetisch en voor de mensen uit het westen, spreek dus wel een echte g uit he ;) ) kan je toch gewoon bij dozen schuiver friesland computers bestellen :).


Rise lord Vader
Zo dit is hem dan, mijn netbookie, die ik lieftallig Vader(die van Star Wars) heb genoemd(Wij hebben een Star Wars themed netwerk). FF de specs op dreunen:

Model: XNi610A(welke XXODD ook gebruikt dus)
10.2" 1024x600
Intel Atom N270
KVR 2GB PC2-6400 SODIMM(Draait door de 945 op 667mhz)
WD 160 GB 7200rpm
WIFI & Bluetooth

Helaas herkent linux mijn wireless/bluetooth kaart niet. Erg jammer gezien de notebook remix van ubuntu erg lekker werkt op zon klein scherm. Er staat nu XP op en dat bevalt maar matig. De knopjes en alles worden er nog al klein van. Misschien volgende keer daar meer over.

http://tweakers.net/ext/f/OIBo9m5S20CN0yQA6aspHj1f/full.jpg
And now for something completely similar.

Tom's Adelaars in een DX10.1 sausje

Zoals ik in mijn vorige post al schreef over DX10.1. Bied de mogelijkheid tot en meer prestatie en betere IQ. Een van de nieuw uit gekomen games is Tomy Clancy's Hawx. Ik heb deze gehaald nadat een tweaker in de review hier op tweakers zei dat hij hem niet leuk vond omdat ie hem te veel Crimson Sky achtig vond. Dat vond ik een mega briljante game. Zo doende hem maar ff gehaald.

Met mijn systeem en de volgende instellingen:
E6600 @ 3,2Ghz (8x400(1600/4))
4GB PC2 6400 800mhz CL5
HD4850 @710/2200
1280x1024
Vista 64bit SP1
Catalyst 9.3

http://tweakers.net/ext/f/abQmbCVZc41I6IXM7QyjNMUT/thumb.jpg

Visueel kon ik zelf niet zo veel zien. Maar de performance winst is zeker daar. Al is hij redelijk beperkt. Het is ook jammer dat HAWX de minimum framerate niet laat zien. Een sterker systeem met een hogere resolutie en veel meer AA zal meer nut er van hebben. Als ik deze (http://www.pcgameshardwar...ortspiel-Simulation/News/) duitse site mag geloven, zit er weinig verschil tussen DX10 en 10.1 qua looks. In dit geval word de D10.1 path vooral gebruikt om performance winst te halen. Zij zeggen van ongeveer 10%. Wat ook ongeveer correspondeert met mijn cijfers.

Verder een leuk feit voor de sceptische mensen onder ons, HAWX is zeker voor uit strevend: http://www.pcgameshardwar...ew-with-15-CPUs/Practice/ . HAWX doet dus ook aan quad cores. Al moet ik zeggen dat HAWX voor een moderne pc eigenlijk geen probleem is.

Marketing bs
Om nu maar de elkaars selling points met elkaar te vergelijken. PhysX vs DX10.1. Ik vergelijk het nu met Mirrors Edge. Een disclaimer aan het begin: Mirrors Edge is niet echt mijn game. Ik houd niet van runny jumpy en in mijn geval, sterf-y en vloek-y games. Mirrors Edge met PhysX ham vraag: Voegt het iets toe? Het antwoord in het kort is ja. Het lange antwoord is ja, maar had het verschil niet met een goeie CPU oplossing ook gekund? IMHO Zeker wel. Het ziet er idd leuker uit, niet spectaculair, maar dat is DX10.1 ook niet. Het grote verschil is denk ik ook de game zelf. Als ik kijk naar de Unigine benchmark, waar er veel planten moeten worden gerenderd en voorzien van AA. Planten zijn heel moeilijk om AA op te krijgen omdat dit allemaal alpha textures zijn. Hier komt DX10.1 dan ook goed te pas om de AA daar correct op uit te voeren. DX10.1 is zou dus zeer geschikt zijn voor games als FC2 en Crysis. Wie weet wat de nieuwe CryEnging 3 gaat brengen.

Wie wint?

In HAWX vs Mirrors Edge, toch physX. Dat voegt echt wat toe. Met DX10 haal je ook goeie performance in HAWX dus is het meer en extra. Is de technieken in die games het voor beide een sell point? Nee.
Als ik beide games een subjectieve cijfer geef dan krijgt Mirrors Edge een 7 omdat ie zo verdomde kort was en niet echt leuk speelde, maar wel enige originaliteit bezit. HAWX een 7,5 omdat ie ook kort is, maar lekker speelt en je veel keuze hebt qua vliegtuigen.

Volgende: Waarom heb ik Asus gekocht?! 03-'09 Waarom heb ik Asus gekocht?!
Volgende: DX10.1. Gratis Weblog? Wat doe je er mee? DX10.1! 03-'09 DX10.1. Gratis Weblog? Wat doe je er mee? DX10.1!

Reacties


Door Tweakers user rodie83, vrijdag 27 maart 2009 14:05

"In HAWX vs Mirrors Edge, toch physX. Dat voegt echt wat toe."

Het zal wel aan mij liggen maar physx heb ik niks zien toevoegen in die game eigenlijk?

Door Tweakers user Reinman, vrijdag 27 maart 2009 14:10

Niet goed genoeg gekeken dus :P. Meer glas wat in het rond vliegt en meer wappering van dingen. Het is subtiel ja, maar het voegt wel wat toe. Waar in het geval van hawx het eigenlijk niets toevoegt. Zelfs qua FPS is het eigenlijk niet waard om daar iets mee te doen.

Door Tweakers user jcvjcvjcvjcv, vrijdag 27 maart 2009 22:58

Dat grafiekje van de CPU's in HAWX laat imo wel zien dat het met een dual-core helemaal niet lekker draaait (<60 fps). Maarja, wie gebruikt er dan een E8400 @stock snelheid?

Door Tweakers user Reinman, zaterdag 28 maart 2009 16:48

Valt wel mee, hawx is geen shooter en is ook niet echt een must om 60+ frames te hebben.

Door Tweakers user Zanthr, maandag 30 maart 2009 18:06

Hoe heet de rest van je netwerk?

Reageren is niet meer mogelijk