Kleine computer ergenissen

Door Reinman op vrijdag 5 juni 2009 14:17 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.609

Iedereen die met computers werkt kent het wel, de kleine ergernissen die het op levert. Ze hebben daar een mooie afkorting voor gemaakt: TRA. TRA staat voor Technology Related Anger. Klinkt je dat bekend in de oren? Zeker wij tweakers, die ons omringen met het liefst zo veel mogelijk elektronica, zullen daar wel last van hebben. Ik vermoed dat de meeste tweakers hier door ook een rijke vocabulair aan scheldwoorden hebben opgebouwd. Daarom ben ik maar ff een lijst gaan maken met de kleine dingen die mij op dit moment irriteren. Nu zullen er vast genoeg mensen reageren met oplossing, be my guest, maar ben vast te lui, te druk om er echt hard achteraan te gaan(en stiekem hoop ik dat de problemen zich zelf oplossen).
http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mba/lowres/mban1877l.jpg

Server:
Ondanks dat de homeserver nu al geruime tijd tevreden loopt te snorren heeft hij een rare eigenschap. Namelijk het hele netwerk plat DOSen(Denail of service). Ik kan het niet recreëren. Mijn eerste gedachte was dat het de FTP server was, maar met een andere geïnstalleerd deed ie het ook. Zou het Utorrent kunnen zijn? Maybe: Ik geef zelf het crappy Asus moederbord de schuld(dat lucht op). Al moet ik zeggen dat ie het minder doet. Misschien maar een netwerklogger installeren.

Workstation:
Omdat 30GB niet genoeg was voor Vista en ik de andere installment er van niet echt meer opstarte omdat ik nu alle msn/surf/prog op me netbook doe, leek het me handig om weer gewoon een te draaien voor al het gamen en andere zware taken. Zo gezegd zo gedaan, zou je denken? Hell nee! Raid array op nieuw aan maken, nieuwe waarden instellen, Vista opnieuw installeren. So far so good, alles draaide weer als een tiet. Ummm keihard nee. Ik was hier voor ook bezig met het benchmarken van HAWX. Die draait me nu toch een partij waardeloos. Min frames zowel bij DX10 als 10.1 20fps. Waarom ik weet het niet. Ik geef cat 9.5 maar de schuld. Hopelijk gat het bij 9.6 goed. Battlestations Pacific draait super.

Netbook:
Mijn netbook heeft een raar probleem, het is softwarematig, maar ik kan het ook niet voor elkaar krijgen om het probleem te recreëren. Het scherm word in eens wit/blauw/zwart.Zo maar uiIt het niets, *poink*, weg beeld. Dus dan druk ik op slaap stand en dan weer op aan en dan doet het beeld het gewoon. Joost mag het weten waarom. GMA 950 drivers to blame?
Windows 7 geïnstalleerd, alle drivers werkten behalve..... die rottige 3DSP Bluetooth en wireless kaart. Serieus, waardeloos rot ding. Waardeloos chinees rot bedrijf met je rot drivers die niet onder linux werken, niet onder windows 7 werken(Case of CTCRA?= Chinees Technology Company Related Anger). Heb nog nieuwere drivers gedownload, maar nog niet geprobeerd. Misschien werken die wel. De snelheid van Win7 viel me echt reuze mee. Dat zonder hem nog te tweaken.

HAWX performance
Zoals ik al aangaf bij de workstation, echt de performance is waar-de-loos . DX10 en 10.1 lopen nu gewoon gelijk, de average zit gewoon aan de hoge average van een bottlenek(120FPS), maar de min die hakt en stoot met 20fps over het scherm. Serieus, hoe kan ik nu een goeie vergelijking maken, als de software me nu in de steek laat. Ligt het aan dat ik van 9.3 naar 9.5 ging? Ik denk het. Is het Vista wat nu in eens slecht loopt omdat ik iets nog niet ingesteld heb? Mogelijk. We wachten wel op 9.6+vakantie om weer op nieuw te gaan benchen.

KM-Switch
Niet echt rechtstreeks TRA, maar meer algemeen. Nu ik eenzuinige netbook voor surf/msn/insert lichte taak heb, hoeft mijn 100 watt idlende workstation natuurlijk niet meer zo veel aan. Alleen met een touchpad en klein scherm werkt het wat langzamer(=bron van ergernis). Oplossing, knoop je tobo/muis/scherm aan je netbook(wauw, amazing, Is het niet geweldig, mike?). Maarja, ga niet elke keer de stekkers uit de ene pc halen en hem dan in de andere drukken en vice versa(=ergernis). Enter de KM-Switch, of eigenlijk de lack of. Ze bestaan, maar verkrijgen is heel wat anders. Dus maar op zoek naar een USB KVM switch. Die zijn er wel, redelijk prijzig, maar ze zijn er. Helaas allemaal met software met mouse/key gestures. Jah fijn nog meer software, daar zitten we op te wachten zeg.
Gelukkig vond ik er een bij een webshop. 20 euro, 2 usb devices, met een knop. Al met al: nice, precies wat ik wil. Helaas ben ik altijd een twijfelaar en misschien raad je het al, prijs ging om hoog. Van 20 voor 32. Ouch, dat doet pijn. Zo veel geld wil ik er nu ook weer niet voor neer leggen, voor een taak wat toch redelijk triviaal zou moeten zijn. De zoektocht bij andere shops leverde op dat het of duur werd, dan wel qua prijs dan wel qua verzend kosten of dat ik moest wachten tot ik een ons zou wegen. Toch maar gekozen voor het laatste en deze besteld bij Salland. Ook een netbook tasje er bij gedaan(serieus ik loop met een normale notebook (rug)tas en haal er zon klein laptopje uit, ik voel me dan zo suf). Meer hier over in de toekomst.


Happy yelling at electronics!

Volgende: I want you!: To write a 5 star review. 07-'09 I want you!: To write a 5 star review.
Volgende: Waarom heb ik Asus gekocht?! 03-'09 Waarom heb ik Asus gekocht?!

Reacties


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 5 juni 2009 14:54

leuk schrijven, smakelijk leesvoer voor op de vrijdag :Y)

Door Tweakers user Reinman, vrijdag 5 juni 2009 14:59

Ty, tikte ook gewoon me frustraties weg :P. Heb al een tijd 2 blogs staan die nog niet af zijn, waar de qualiteit een stuk hoger van (zou moeten zijn) is.

Door Tweakers user ncb, vrijdag 5 juni 2009 15:02

TRA. die moet ik onthouden. vriend van me heeft daar waarschijnlijk de chronische vorm van :P

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 5 juni 2009 15:05

Ik zou me er niet zo aan ergeren als ik jou was, zo bijzonder is het nou ook weer niet.

Door Tweakers user robrt, vrijdag 5 juni 2009 15:07

Ik draai sinds een paar maand Vista en heb eigenlijk helemaal geen problemen meer.
De reden is simpel: problemen = kennis + interesse * vrije tijd

Des te meer kennis, interesse en vrije tijd, des te meer je gaat pielen, des te meer problemen je hebt.
Ik heb nu Vista geinstalleerd met m'n standaard programma's, uptime van 2weken+ met uTorrent en Chrome constant aan, beetje browsen/film kijken en veel meer doe ik niet: werkt prima!

Vorige week aan het prutsen geweest met m'n werk laptop; Ubuntu Jaunty op de 2510p installeren; plotseling doen de laptopspeakers het (ook onder Windows!) niet meer. Oorzaak? Exact.. :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 juni 2009 15:11]


Door Tweakers user Barleone, vrijdag 5 juni 2009 15:31

Mijn TRA:
Toshiba P300 laptop die na een druk op de startmenu knop 'sleep' wel gaat slapen, maar na weer een druk op de power knop vrolijk blijft hangen op de bios ofzo. En er is dan ook helemaal niets meer mee te beginnen. geen beeld, geen tobo, geen muis. numlock, capslock doen zelfs de lampjes het niet van als ik ze indruk, terwijl dat toch behoorlijk hardwarematig gebeurt. Ook de backlights van mijn mediakeys en logo doen het niet. Echt om van te gruwen.

Het enige dat rest, is een keiharde reboot. Power knop 8 seconden indrukken ofzoiets.
Bios updates helpen wel :? maar na een week of 3 begint het gekloot weer. Nou, je gaat mij niet vertellen dat er dan iets in de bios veranderd is.

Zou het hardwarematig niet helemaal lekker lopen? Zou er van balen om mijn laptopje te moeten missen voor een reparatie.

Gelijk maar gebeld, volgende week komen ze hem ophalen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 juni 2009 15:45]


Door Tweakers user Lima, vrijdag 5 juni 2009 15:51

Hehe, join the club!
Zo heb ik ook eent al van problemen waarvan ik weet dat het gerust een hele dag kan duren vooraleer ik de oorzaak gevonden heb... En mijn pc binnensteken is geen optie zoals waarschijnlijk bij vele tweakers. Het zal zijn voor als het vakantie is (dat geluk heb ik nog als student) dan kan ik er eens naar kijken...

Door Tweakers user Ultraman, vrijdag 5 juni 2009 16:36

Enige echte TRA op het moment hier is mijn oude laptop. Dat ding gebruik ik zeg maar een beetje voor "erbij".
Nou heb ik altijd Linux op dat ding gedraaid, met veel plezier. Gentoo en Arch Linux uitstekend.
Ding heeft alleen toen een tijd stil gelegen, half jaar of meer, dus ik vond het even nuttig om eens een keer een herinstall te doen van Arch want het was hopeloos verouderd en vervuild door mijn geklooi en ook moesten de partities anders.
Dus dan ga je installen, allemaal lekker prima.
Tot ik bij Xorg aankwam. Zodra het ding grafisch iets wil gaan doen, maakt niet uit of ik nou de goede driver of de vesa driver pak, het ding loopt vast met een blank screen. |:( Wtf... dat heeft voorheen prima gedraaid, zelfs dezelfde oude configfile geprobeerd ipv de nieuw geschreven.
Op een extern scherm doet ie het wel prima vreemd genoeg. Dus zit ik weer 8)7
Ik dacht misschien out of range, dus refresh rates ingevuld en modelines gemaakt, weer blank.
Ik dus maar eens even out-of-the-box gedacht en een liveCD van Puppy Linux gepakt. Erin, hw detecten en hopla! X op mijn scherm met de juiste driver en werken! nouja zeg!
Binnenkort even op de arch install de NoDDC optie inschakelen zodat hij niets van het monitor EDID probeert te lezen, maar als het dan nog niet werkt, maak ik een draadje aan hoor.
Arg arg...

[edit]
Kreeg net een tip dat het misschien wel eens zo kon zijn dat er twee x servers draaien. Daar gaat ik eens naar kijken. Kleine kans denk ik, maar kan zeker geen kwaad om te checken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 juni 2009 16:44]


Door Tweakers user Undertaker2, vrijdag 5 juni 2009 18:03

Leuk stukje! Zo heb ik er ook nog wel een paar: :)

Mijn I-pod wil wel eens compleet vastlopen als je (denk ik) heel snel pauzeert, de backlight aanzet en weer laat doorspelen. Ik heb het probleem niet echt stapsgewijs kunnen reproduceren, maar als het gebeurde was ik net met de knoppen bezig... Enige oplossingen: 8 uur wachten tot ie leeg is of het ding openmaken en de accu loshalen |:(

Het spel Supreme Commander: Forged Alliance wil bij lange internetgames (met veel units) wel eens vastlopen. Het spel blokkeert gewoonweg en je kan niks meer doen. Alleen de PC met de aan- uit knop in standby forceren, daarna weer aan zetten en dan via taskmanager het spelproces sluiten is de oplossing (de enige mogelijkheid om het vastgelopen spel van de voorgrond weg te krijgen) Het irritante is dat het vaak gebeurd als je al een uur aan het gamen bent. En zo is is je hele potje voor jan lul... nog even los van je teamgenoten die je dupeert. Het gebeurd ook regelmatig dat bij lange games er een teamgenoot opeens verdwijnt... waarschijnlijk zelfde verhaal... :X

Op mijn oude PC met een geforce 2 videokaart wilde ik Linux installeren. Maar wat blijkt? Er is gewoon GEEN driver beschikbaar waarbij hardware acceleratie werkt voor die kaart.. Schijnbaar wel voor oude linuxxen, maar voor de recentste ubuntu / suse kan je het wel vergeten.

Mijn workstation die toch geen onaardige config heeft (quad core, 8 gb ram + 500 gb serial ata HD) is, na het verschijnen van de desktop, nog ruim een minuut bezig met ratelen... Er staat overigens XP 64 bit op (geen vista o.i.d) en ik let er op dat er geen onnodige programma's mee opstarten. OSX daarentegen heeft hier totaal geen last van en is binnen 10 seconden na het verschijnen van de desktop (zo niet minder) bruikbaar.

Ook leuk: als ik op een .NEF bestand klik (Nikon RAW) dan geeft Vista de sugestie om de RAW plugin te downloaden. Dit gaat prima, tot het allerlaatste moment, want dan blijkt achteraf pas dat de plugin niet kan worden geladen omdat ie niet 64 bit compatible is!

Al ruim twee jaar geeft Itunes de melding (op XP 64 bit) dat ie niet goed geinstalleerd is. Dit heeft te maken met een niet 64 bit compatible burn of cd-rip driver van het programma.... ik geloof niet dat Apple dit ooit nog gaat fixen? 8)7

Anno 2009 kunnen moderne besturingssystemen nog compleet over hun nek gaan wanneer netwerkmappen verdwijnen of wanneer er andere connectieproblemen zijn. Windows verkenners blijven minuten lang vastzitten om daarna pas met de melding te komen dat het pad ongeldig is. OSX (volgens huisgenoot) heeft hier in sommige gevallen ook een handje van!

Alhoewel ik XP 64 bit draai en 8gb ram heb, gaat Windows soms (maar soms ook niet!) bij 4,5 gb RAM gebruik al zeuren over een tekort aan geheugen en dat het virtuele geheugen vergroot gaat worden!

Waarom gaat de harddisk minuten lang ratelen als ik na een uurtje werken een paar programma's afsluit waardoor er 5 a 6 gb geheugen VRIJ komt? :?

Mijn Dell 24 inch heeft een USB hub. Echter heeft mijn 2e Dell 24 inch monitor die ook! Als ik beide tegelijk gebuik (de USB hubs dan), dan 'snapt' windows het niet meer... Het is dus óf de ene óf de andere! :X

Op een oudere PC hier met WinXP SP 3 vindt de PC het leuk om na het verschijnen van de desktop ruim een minuut helemaal niets te doen en dán pas verder te gaan met starten (dan zie je ook anti vir, netwerk connectie icoontje) Voor die tijd kan je geen internet explorer / windows explorer starten, Ja je kan wel de icoontjes aanklikken waardoor de pc dan opeens 10 explorers opent 8)7 Merkwaardige vertraging! Dacht nog dat het met het verkrijgen van een IP te maken had, maar handmatig instellen bood ook geen soelaas.

Waarom kunnen routers zo slecht tegen bittorrent? Onze Linksys met zo'n custom firmware moet af en toe gereset worden. Bittorrent clients staan beperkt op +- 200 connecties max per PC en er zijn hier totaal 4 pc's. Of is het toch iets anders? Los van bittorent lijkt het (ook n.a.v wat ik op internet lees) dat die dingen spontaan moe worden en dan even gereset moeten worden... Why?

Ook leuk... koop je voor 3500 euro een digitale SLR + lens, blijkt dat de flitser op de groothoekstand tegen de voorkant van de lens aan flitst. Het resultaat een donkere vlek onderin je foto :X

Denk je na een jaartje opeens: hee, waar is al die schijfruimte heen? Blijkt dat ACDsee een soort database bijhoudt die inmiddels meerdere gigabytes groot is! Draai nu weer vrolijk ACDSee 2.41 :)

Microsoft Outlook die zijn mailbox file standaard bewaard onder C:\Documents and Settings\Bram\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook Ja, leg de logica daarvan maar eens aan je oma uit :P En denk je dan dat je autocomplete lijst daar dan ook staat? Nee, die staat weer in een file in een hele andere locatie 8)7 Adresboek is wéér een andere file in wéér een andere plek... je zou bijna denken dat het een complot is!

Ook heel fijn zijn programma's die je niet kan installeren omdat je ze detecteren dat het programma al geinstalleerd is. Maar je wil het juist installeren omdat het programma niet meer werkt en de uninstall 't niet meer doet. Argh....

Windows Wireless Zero Configuration is ook een mooie: Omdat die service continu zoekt naar betere connecties is er af en toe een hele korte onderbreking in het dataverkeer. Geen probleem bij surfen, maar als je quake 3 ofzo doet, dan trek je uiteindelijk alle haren uit je hoofd. Oplossing het meegeleverde config programma van je kaart gebruiken en het netwerk 'vast zetten' Weet niet of het nog actueel is, maar een jaar of 3 terug heb ik er 2 weken over gedaan om er achter te komen dat dát de ping time outs veroorzaakte.

Wil je je PC uitzetten, gaan eerst alle schijven één voor één (ik heb er 6) uit slaapstand om vervolgens weer uit te gaan! Bij 6 seconden per schijf en 6 schijven moet je dus 36 seconden wachten :? Waarom één voor één?

Videoclips in Media Player die niet willen spelen op de 2e monitor...

Videoclips in Media Player die hun breedbeeldverhouding opeens verliezen op de 2e monitor...

Nvidia drivers die (bepaalde onderdelen van?) hardware acceleratie niet goed ondersteunen als je dual monitor hebt waardoor de Hypershade, Graph editor etc. van bijv. Maya onbruikbaar worden en de 3d Viewport op de primaire monitor 'klem' komt te zitten. Om die reden een ATI kaart moeten kopen.

De computer (of ATI driver) die compleet vastloopt als je dual monitor draait, een 3D spel start terwijl Maya geminimaliseerd op de achtergrond staat :X

Bij het inpluggen van een nieuwe externe HD iets van 6 keer zo'n pop-up rechtsonder krijgen van "nieuwe hardware gevonden"

Zo! :Y)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 juni 2009 18:08]


Door Tweakers user WeeJeWel, vrijdag 5 juni 2009 18:19

Je kunt ook gewoon synergy gebruiken voor je netbook.

Het is sneller, en nog gratis ook ;)

Door Tweakers user Ultraman, vrijdag 5 juni 2009 21:45

Op mijn oude PC met een geforce 2 videokaart wilde ik Linux installeren. Maar wat blijkt? Er is gewoon GEEN driver beschikbaar waarbij hardware acceleratie werkt voor die kaart.. Schijnbaar wel voor oude linuxxen, maar voor de recentste ubuntu / suse kan je het wel vergeten.
Jawel hoor, er zweeft volgens mij gewoon een maintained nvidia-legacy driver rond.
Paar linkjes voor Ubuntu:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=962969
http://packages.ubuntu.com/jaunty/nvidia-glx-96
http://packages.ubuntu.com/jaunty/nvidia-glx-96-dev (zelfs een beta dus!)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 juni 2009 21:45]


Door Tweakers user Lima, zaterdag 6 juni 2009 13:10

@undertaker2:

Schakel eens over van xp naar vista of win7? Vista met sp1 valt echt nog mee...
Daarbij, koop een andere router. Ik heb de mijne 3 keer ingeruild vooraleer ik er eentje had die niet crashte bij het gebruiken van de mailfuncite/dyndns/WPA2/torrents enz...
Moest je willen weten dewelke: DIR-635 van dlink.
En media player?! Neem eens vlc, eventueel met ffdshow of niet?

Door Tweakers user Afvalzak, zaterdag 6 juni 2009 14:06

Een echte TRA was mijn oude pc. DIe liep door hitteproblemen na een uur volledig vast, en daarna elke tien min. opnieuw. Uiteindelijk is het mobo kapot gegaan. 8)7
En heb ik hem met veel plezier de dumpster ingegooid( na wat dingen eruit gehaald te hebben).

Leuke blog, ben blij dat ik niet de enige ben;)

Door Tweakers user SoundWave729, zondag 7 juni 2009 02:00

Valt het gezeur van andere mensen betreft hun computer ook onder TRA? Zo ja, dan hebben veel tweakers wel klachten denk ik :Y).

Door Tweakers user SanderL, donderdag 23 juli 2009 19:10

TRA? :*)

Mijn internetverbinding, meer bepaald: het constant wegvallen van de verbinding. Komt waarschijnlijk door goedkoop draadloos routertje, maar toch. Ik had toch wat meer verwacht van het bereik van 802.11g. Om de haverklap 'Er is een probleem met je verbinding.' zien staan als je aan het gamen bent, is niet goed voor m'n TRA gehalte |:(

Reageren is niet meer mogelijk